Bombardeknop

De Principaal vzw
Activiteitenverslag 2016

Nieuwjaarsconcert 3 januari 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Romuald Daems beet de spits af. Hij is een leerling van de befaamde Oostenrijkse organist Wolfgang Capek, die we tijdens het internationale Augustinus Orgelfestival in september mochten verwelkomen. Zijn optreden lokte gemengde reacties uit. Dat Romuald een getalenteerde organist is, daaraan twijfelt niemand, maar de uitvoering van het werk van Reger, Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema in fis-Moll (Op. 73), werd door sommigen te zwaar bevonden zo kort na Nieuwjaar.

Orgelrecital 7 februari 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
De erevoorzitter van De Principaal, Maria Cogen, voldeed voor 100% aan onze verwachtingen. Ze bracht een programma met oude muziek aan het Flentrop-orgel. Het doet ons steeds plezier als muzikanten dit prachtige instrument doen schitteren. We hoorden onder andere muziek van Froberger, Muffat en Bach.

Orgelwandeling 6 maart 14 u, Gent
De eerste halte van onze wandeling was de Sint-Elisabethkerk op het oude begijnhof aan het Rabot. Dit mooie gebouw herbergt een uniek historisch orgel met veel 16de-eeuws pijpwerk dat nog niet veel mensen gehoord hebben, aangezien deze kerk voor het publiek vaak gesloten is. Van het optreden van Stan Van Rompay, een leerling van muziekacademie De Kunstbrug, onthouden we vooral de mooie uitvoering van werken van Lebègue. Even stappen en we bereikten de Karmelietenkerk in de Burgstraat. Een tweede leerling, Lodewijk Mispelon , speelde er onder andere de gekende Fanfare van Lemmens. Onze derde stop was de vertrouwde “huiskerk”, Sint-Stefanus, waar Toon Pillaert, nog een getalenteerde leerling van Paul De Maeyer, een gevarieerd programma bracht met composities van onder meer Buxtehude, Alain en Messiaen. Het laatste concert werd verzorgd door La Soave met Kersten Cottyn (orgel), Marleen Leicher (cornetto) en Goedele Heidbüchel (zang). Te elfder ure werd de locatie gewijzigd naar de Sint-Niklaaskerk. Tijdens het repeteren bleek dat de toonhoogte van het Blank-orgel in de Sint-Michielskerk samenspel met cornetto niet toeliet.

Orgelexcursie 28 maart 13 u, Merelbeke
Op Paasmaandag trokken we er met de Nostalbus op uit. Ver was onze bestemming niet en toch voor de meeste deelnemers onbekend terrein. Alle optredens werden verzorgd door studenten van muziekacademie De Kunstbrug en orgelleraar Paul De Maeyer. De eerste stop was de Sint-Stefanuskerk van Melsen – een parel uit het begin van de 17de eeuw met een bijzondere akoestiek. Miek De Corte bracht er een gesmaakt recital met werken van onder andere Stanley, de Cabezón en Bruna. Daarna trokken we naar Merelbeke centrum, waar Frederik Van Holle muziek van Bach, Brahms en Messiaen speelde. Arnout De Vis vertolkte werk van onder meer Bach en Corrette in Lemberge. Afsluiten deden we met een optreden van Herman De Mil (zang) en Paul De Maeyer (orgel) in Bottelare, die Orgelsonate nr. 4 van Mendelssohn-Bartholdy bracht.
Op verzoek van de gemeente Merelbeke volgt in 2017 een tweede editie van deze orgeltrip op Paasmaandag.

Orgelrecital 3 april 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Stijn Hanssens, directeur van de muziekacademie van Halle en redactielid bij het tijdschrift Orgelkunst, deed het Forrest-orgel alle eer aan. Met zijn vertolking van composities van Lemmens, Widor, Van Ingelgem en Guilmant kreeg hij het publiek op zijn hand.

Examenrecital 1 mei 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Leerlingen van de orgelklas van muziekacademie De Kunstbrug zetten hun beste beentje voor tijdens dit examenrecital. Supporters konden genieten van een bijzonder gevarieerd programma. Voor de orgelstudenten was het een uitstekende gelegenheid om podiumervaring op te doen.

Peter en de wolf, 5 juni 14.30 u en 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Organist Joris Lejeune en verteller Willem Verheyden wisten jong en oud te betoveren met hun bewerking van het sprookje Peter en de wolf van Sergei Prokofiev. We hebben veel promotie gevoerd voor deze activiteit, omdat we het belangrijk vinden om kinderen warm te maken voor het orgel.

Vlaamse samenzang, 3 juli 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Onder leiding van Peter Broos, met orgelbegeleiding door Paul De Maeyer, haalden we de mooie Vlaamse liederenschat van onder het stof. De publieksopkomst voor deze activiteit was te klein. Hieruit trekken we als conclusie dat we een dergelijke activiteit alleen nog maar organiseren in samenwerking met bijvoorbeeld enkele rusthuizen. Wellicht is een zondag hiervoor niet het beste moment.

Orgeldemonstraties, 18 tot 24 juli 14 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Dit jaar organiseerden we voor het eerst demonstraties van het Flentrop- en Forrest-orgel tijdens de Gentse Feesten. Dit bleek een schot in de roos. Veel bezoekers van Gent leerden op een zeer laagdrempelige manier de instrumenten kennen. De mensen stellen het op prijs om de orgels van dichtbij te kunnen bekijken en uitleg te krijgen.
Orgelrecital, 7 augustus 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Jan Van Landeghem bracht een interessante bloemlezing uit zijn eigen orgeloeuvre. We vinden het belangrijk dat in de Sint-Stefanuskerk ook actuele composities worden gebracht, in die context past dit recital natuurlijk uitstekend.

Augustinus Orgelfestival, 5 donderdagen van september 10 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Inhoudelijk
Het orgelfestival was dit jaar “gewijd” aan Augustinus. Onze orgelvereniging heeft de Gentse Sint-Stefanuskerk, verbonden aan het augustijnenklooster, als uitvalsbasis. Een festivaleditie in het teken van Augustinus was dus een logische keuze. We nodigden vijf organisten van topniveau uit, die allemaal verbonden zijn aan Europese augustijnenkloosters. Met twee Oostenrijkse muzikanten, een Duitser, een Spanjaard en een Belg waren de Duitstalige organisten in de meerderheid.
Johannes Zimmerl, verbonden aan het Oostenrijkse Stift Herzogenburg, mocht de aftrap geven en hij deed dit meesterlijk. Zijn programma was bijzonder gevarieerd en slim opgebouwd. Hij liet het Belgische publiek kennismaken met een compositie van de Weense hedendaagse componist Christian Minkowitsch, gebaseerd op teksten van Augustinus. Het publiek was razend enthousiast. Zimmerl had veel tijd gereserveerd om de orgels van de Sint-Stefanuskerk te leren kennen en verbleef enkele dagen in Gent samen met een bekende Oostenrijke orgelbouwer, die zeer opgetogen was dat hij deze bijzondere orgels had leren kennen.
Hans Bernard Russ is verbonden aan het augustijnenklooster van het Duitse Würzburg. Hij stelde een programma samen passend bij Maria-Geboorte, het Mariafeest dat jaarlijks – u raadt het al – gevierd wordt op 8 september, de dag van het concert van Russ. Het publiek genoot onder andere van de bekende passacaglia van Bach en van werk van Reger, een componist die tijdens dit Reger-jaar uiteraard niet mocht ontbreken.
Luk Bastiaens, verbonden aan het augustijnenklooster van Heverlee, verdedigde met verve de Belgische eer. Hij bracht een programma met oudere muziek van onder andere Scheidemann en Buxtehude, en deed het Flentrop-orgel spreken zoals weinig muzikanten dat kunnen. Als vierde was de augustijn Pedro Sanchez o.s.a., verbonden aan het augustijnenklooster van Madrid, aan de beurt. Hij bracht Spaanse muziek die we in België zelden te horen krijgen. We hoorden achteraf uit het publiek reacties van mensen die zeer blij waren nog eens een echte “ontdekking” te hebben gedaan tijdens een concert.
We sloten af in stijl met de Oostenrijkse toporganist Wolfgang Capek, verbonden aan het augustijnenklooster van Wenen. Met zijn virtuoze en muzikale spel wist hij het publiek in te pakken. Op het programma stonden composities van onder andere Mozart, Dupré en Vierne.

Promotioneel
Deze concertcyclus werd aangekondigd via verschillende kanalen. Wat onze eigen communicatiekanalen betreft, stond het evenement vanzelfsprekend vermeld in ons jaarprogramma dat we aan het begin van het jaar aan onze leden bezorgen en op het programmaboekje van ons vorige evenement, het recital van Jan Van Landeghem op 7 augustus. Verder werd het festival aangekondigd via onze website (www.deprincipaal.be) en onze Facebook-pagina. Op de websites www.uitinvlaanderen.be, www.orgelkunst.be en www.uitingent.be stond het evenement eveneens vermeld. Ook op de gemeenschappelijke flyer van het Gentse Overlegplatform voor orgel, waarin verschillende Gentse orgelverenigingen samen promotie voeren, is het Augustinusfestival opgenomen.
Speciaal voor deze concertreeks lieten we een postkaart drukken met een tekening van het Forrest-orgel door Dominiek Lust. Deze kaart werd ruim verspreid, onder andere bij de toeristische dienst van Gent, de bibliotheek, de Bijloke, het STAM, muziekwinkels, hotels in de buurt van de Sint-Stefanuskerk en aan de ingang van het orgelconcert in de Gentse Sint-Pieterskerk tijdens de Gentse Feesten. Ook werd er in de tweede helft van juli en tijdens de maand augustus wekelijks met de postkaart geflyerd aan de Sint-Baafskathedraal, voor de start van de orgelconcerten aldaar. Van deze postkaart werden ook affiches gedrukt op A3 formaat, die we op verschillende plaatsen in de stad verspreidden.
Vorig jaar lieten we voor het orgelfestival een banner maken, die we dit jaar hergebruikten. Deze banner werd bevestigd aan een muur aan de achterzijde van het augustijnenklooster. De banner was zichtbaar vanuit de toeristenbootjes. We lieten voor deze editie van het festival een tweede banner maken, die we vanaf augustus mochten bevestigen aan de voorzijde van de kerk.
Ook nieuw dit jaar is een beachflag, die we tijdens al onze evenementen aan de ingang van de Sint-Stefanuskerk opstellen. Al wie toevallig passeert aan de kerk, weet onmiddellijk dat er een orgelactiviteit is in de kerk.
Ten slotte verspreidden we flyers van het festival aan alle abonnees van het gespecialiseerde Vlaamse tijdschrift Orgelkunst. We lieten onze flyer meesturen bij dit magazine in het nummer voorafgaand aan het festival.
Orgelexcursie, 2 oktober 13 u, Gentse kanaalzone
Wie op verkenning wilde gaan in enkele minder bekende kerken in de omgeving van Gent, was aan het juiste adres tijdens deze orgelexcursie. Leerlingen van muziekacademie De Kunstbrug deden de orgels klinken. De vertrouwde Nostalbus bracht de deelnemers eerst naar de kerk van Sint-Kruis-Winkel, waar een Vereecken-orgel staat. Jakob De Vreese (orgel) en Rachel Perfecto (hobo/orgel) brachten onder andere werk van Fiocco, Mozart en Piazzolla. Vervolgens reden we naar Desteldonk. Veerle Nimmegeers speelde er op een van de oudste orgels van Gent muziek van Scheidemann en Frescobaldi. Na een kopje koffie en een stuk appeltaart in het Hôtel de Lourdes vergastte Ingrid Buyl het publiek op composities van de Grigny en Boëllmann in de basiliek van Oostakker. Kevin Hendrickx mocht de dag afsluiten in het klooster van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met muziek van Brahms, Franck, Bach en Mendelssohn-Bartholdy.
Orgelrecital, 6 november 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Passend bij de tijd van het jaar bracht Paul De Maeyer een meditatief recital. Het publiek genoot van onder andere de tweede Choral van Franck, Pavane pour une infante défunte van Ravel en Clair de lune van Vierne.

Orgelrecital, 4 december 16 u, Sint-Stefanuskerk (Gent)
Ilze Bertrand zorgde voor een sfeervolle afsluiter van ons werkingsjaar met een magnificatconcert. Met een collectie oude muziek van onder andere Hassler, Frescobaldi en Pachelbel wist ze het publiek te charmeren.